EÚ schválila pomoc vo výške 10,4 miliardy eur pre Air France-KLM

10.07.2024 Celý región

Brusel 10. júla (TASR) - Európska komisia schválila opatrenia francúzskej a holandskej vlády, ktoré poskytli likviditu vo výške 10,4 miliardy eur leteckej spoločnosti Air France-KLM počas pandémie ochorenia COVID-19. Komisia to oznámila v stredu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Štátnu finančnú podporu firmám v európskom bloku musí schváliť Európska komisia, ktorá je protimonopolným dozorným orgánom Európskej únie (EÚ). Komisia v roku 2020 schválila pomoc francúzskej a holandskej vlády pre Air France-KLM, ale írsky nízkonákladový letecký dopravca Ryanair proti tomu namietal na súde a spor vlani vyhral.

Komisia však opätovne posúdila francúzske a holandské opatrenia pre skupinu Air France-KLM a dospela k záveru, že boli zlučiteľné s dočasným rámcom pomoci firmám v EÚ počas pandémie, uvádza sa vo vyhlásení.

Keďže pandemické obmedzenia v roku 2020 zastavili cestovanie a ohrozili existenciu leteckých spoločností, Komisia počas zdravotnej krízy zmiernila svoj prístup k pomoci od vlád a schválila miliardy eur na podporu národných vlajkových dopravcov.
 

Vyberte región

mark